Metoda Ludmily Mojžíšové

Autor:
Author photo
Mgr. Zuzana Puldová
30.08.2023
Odborné články

Kdo byla Ludmila Mojžíšová a jak vznikla její metoda?

Paní Ludmila Mojžíšová žila v letech 1932-1992. Nejprve pracovala jako zdravotní sestra ve výzkumu a později jako asistentka na oddělení rehabilitace. Měla obrovský pozorovací talent a byla schopna vidět i drobné nuance v držení těla. Byla zastánkyní pravidelného a správného cvičení, ale také patřičné relaxace. Postupně začala své zkušenosti z pozorování převádět do praxe a začala mobilizacemi tzv. „esíček“ (sakroiliacalní kloub, křížokyčelní kloub), žeber a páteře. Postupně se ukázalo, že ač byla terapie zprvu orientovaná převážně na bolesti zad, měla též výborné výsledky i v oblasti gynekologické. Z tohoto oboru ji dnes také většina veřejnosti zná, tedy především jako metodu, která léčí tzv. funkční ženskou sterilitu.

foto Ludmila Moježíšová

Co je funkční sterilita a jak ji může léčit rehabilitace?

Co to vlastně je funkční sterilita (neplodnost)? Funkční znamená reverzibilní, tedy vratnou, poruchu funkce a lze ji léčit neinvazivními metodami. V případě tohoto problému se ve většině případů jedná zejména o nevyvážené napětí v měkkých tkáních (svalech) v oblasti pánve. To znamená, že některé svalové skupiny jsou ve zvýšeném napětí a vytvářejí tah za jisté struktury pánevního pletence, zejména kostrč a kost křížovou, a pánev tak ztrácí své symetrické postavení. Oproti tomu jsou zde také svaly, jež jsou oslabené, především gluteální svaly (hýžďové svaly), které svou funkcí přispívají ke stabilizaci a zpevnění pánve. Tyto tzv. svalové dysbalance ovlivňují nervové svazky v oblasti pánve a dochází tak ke změnám regulace funkce ženských pohlavních orgánů. Projevy poruchy v oblasti pánve můžeme pozorovat i ve vyšších etážích těla, na bederní a hrudní páteři a také v oblasti žeber a krční páteře.

Co vás čeká v průběhu fyzioterapie?

V první řadě vás seznámíme s celým průběhem terapie. Poté je nutné podstoupit aspekční a palpační vyšetření zevních známek funkční sterility, tzn., že terapeutka vás prohlédne a vyšetří svalové napětí a kloubní blokády na celém těle v kontextu této metody.

Součástí terapie dle Ludmily Mojžíšové je též mobilizace kostrče. Kostrč se mobilizuje přístupem přes konečník. Tento způsob není nijak bolestivý, je velmi šetrný a velice efektivní. Dále jsou postupně odstraněny blokády v oblasti „esíček“, bederní páteře, žeber a hrudní páteře. Po mobilizační terapii již budete zainstruovány pro samostatné domácí cvičení.

Samotné cvičení má několik fází. Postupně se začíná od jednodušších cviků po složitější. Je potřeba dosáhnout jisté svalové rovnováhy a je tedy nutné naučit se pracovat s vlastním tělem. Cílem cvičení je relaxovat svaly, které mají tendenci ke zvýšenému napětí, a naopak posílit svaly, které mají tendenci k oslabení a také zvýšit mobilitu páteře a „esíček“. Je potřeba vytvořit kvalitní svalový korzet nejen v oblasti pánve, ale také trupu – především v oblasti břicha.

Kdy je vhodné zvážit terapii dle Ludmily Mojžíšové?

  • pokud se pokoušíte o miminko a nemůžete otěhotnět
  • v případě neschopnosti donosit plod
  • pokud trpíte bolestivou menstruací nebo máte nepravidelnou menstruaci
  • pokud trpíte bolestmi během sexuálního styku
  • máte bolesti v oblasti bederní páteře, pánve nebo kostrče, SI skloubení
  • trpíte zácpou nebo inkontinencí…, aj.

Na co si dát pozor před objednáním?

Pokud se rozhodnete pro terapii dle Ludmily Mojžíšové z důvodu nemožnosti otěhotnění je potřeba mít jistotu, že jste po gynekologické stránce zdravá (nemáte srůsty na vejcovodech, vaječnících, nejste po čerstvých operacích v oblasti pánve, operaci slepého střeva, apod.) a z pohledu gynekologa by tedy neměl být problém s otěhotněním. Také je vhodné nechat udělat spermiogram partnera, se kterým se o miminko pokoušíte. Někdy je chyba na straně muže a zde pak nestačí zaměřit se jen na terapii ženy, ale je potřeba zapojit do terapie i muže, což tato metoda též umožňuje.

S hledáním termínu nespěchejte a při objednání se řiďte podle vašeho menstruačního cyklu. Je s výhodou (kvůli zajištění vyšší efektivnosti) provádět první terapeutický zásah v prvních sedmi dnech po skončení poslední menstruace. Druhý terapeutický zásah by měl proběhnout co nejdříve po prvním.

Metoda Ludmily Mojžíšové pro vás není vhodná, pokud:

  • proděláváte akutní horečnaté onemocnění
  • máte chronické luxace ramenních kloubů (při mobilizaci žeber je využíváno rotací v ramenních kloubech)
  • máte aktivní vnitřní hemoroidy (riziko protržení při ošetření kostrče a pánevního dna)
  • máte fisury (otevřené rány v oblasti recta).
ig__icon
yt__icon
 Další naše cviky sledujte na našem Instagramu a Youtube kanále.